Veel mensen vinden onderhandelen lastig en ongemakkelijk. En dat is best logisch: onderhandelen is een spel van emoties, complexiteit en tegenstellingen. Daardoor spelen er veel psychologische processen, zowel óp als ónder de onderhandeltafel. Als je deze principes kent, wordt onderhandelen al een stuk makkelijker. Je voelt je zekerder aan tafel en hebt beter in de gaten wat er gebeurt: in het proces en met jezelf.

In de Masterclass Onderhandelen die ISAM op 11 mei organiseert passeren vele psychologische processen de revue. Een voorbeeld hiervan is Anchoring of het ‘Anker effect’, dit is een techniek die in elke onderhandeling voorkomt. Bij grote en kleine onderhandelingen. Ook in vergaderingen en dagelijkse gesprekken. Een belangrijke vraag bij onderhandelingen is: ‘wie doet het openingsbod?’. Doe je dat zelf, of vraag je aan de ander om dat te doen? Docent George van Houtem geeft in deze video een helder advies.

Als je het anker effect snapt, vraag je waarschijnlijk nooit meer om het budget bij de ander. Want je weet: hierdoor wordt het anker bij mij geslagen, een korte toelichting vind je in deze video.

Meer weten? Volg onze Masterclass Onderhandelen op 11 mei 2017.